Beslagen ruiten? Dit doe je eraan!

Geplaatst op: 05/11/2018 Beslagen ruiten? Dit doe je eraan!

Na een prachtige zomer én najaar wordt het nu toch echt kouder. En fris, nat weer zorgt voor beslagen autoruiten.
Met slecht zicht kun je natuurlijk niet de weg op. Gelukkig hebben wij een paar slimme tips om je ruiten in no-time glashelder te krijgen.

Eerst een korte opfriscursus natuurkunde: condens ontstaat als waterdamp uit de lucht neerslaat op een koud oppervlak zoals een koude glazen ruit. De damp koelt dan plotseling af en vormt kleine druppeltjes op het koude oppervlak. Juist in de herfst zit er veel vocht in de lucht: van regen, natte jassen, modderige schoenen- zelfs de adem van jou en je passagiers kan de ruiten laten beslaan. 

DE SNELSTE MANIER
Rijden met beslagen ramen is levensgevaarlijk - en verboden bovendien. Daarom wil jij snel van je beslagen ramen af voordat je gaat rijden. De snelste manier is dit: met je airco! Dat werkt als volgt: zet met draaiende motor je airconditioning aan en de ventilator zacht tot de motor warm is. Richt vervolgens de blazers op de voorruit en zet de ventilator op de hoogste stand en op 'recirculatie'. Zet vervolgens de verwarming maximaal en zet de recirculatie uit. Nog even de ventilatoren op de middelste stand door laten blazen en je autoruiten zijn compleet ontwasemd!

Let op: de airco werkt niet bij lage temperaturen. Rond het vriespunt of kouder werkt deze methode niet.

DE AIRCO ALS PERFECTE HULP
Precies daarom is je airco ook in de herfst en winter zo'n ideaal hulpmiddel: die is specialist in het blazen van zeer droge en warme lucht, waardoor de koude voorruit snel opwarmt en de condens verdwijnt. Daarom is het zaak om je airco goed te (laten) onderhouden en tijdig het koudemiddel te laten bijvullen. Ook in de koude maanden heb je daar veel baat bij.

SCHOON EN VOCHTVRIJ
Nog een klein lesje natuurkunde: condens ontstaat nog sneller als je ruit van binnen niet goed schoon is. Kleine stofdeeltjes vormen namelijk kleine 'haakjes' waaraan waterdamp graag blijft hangen. Dus wil jij alles doen om te voorkomen dat je ruiten beslaan? Zorg dan zeker dat je je ruiten aan de binnenkant goed schoon houdt.  

FRIS DOORWAAIEN
Wil je nog meer doen tegen vocht in je auto? Gebruik zonnige dagen en ritjes bij goed droog weer om het interieur even fris te laten doorwaaien. Het vele vocht dat je Kia in herfst en winter naar binnen krijgt - bijvoorbeeld via natte jassen en besneeuwde schoenen - waait dan zó weer naar buiten. Of zet een ouderwetse vochtvreter onder een van de stoelen, ook dat helpt.